субота, 1. фебруар 2014.

Problemi vezani za zglobove, tetive, ligamente i mišiće!!!





Povrede u sportu, kao što je više puta ponavljano, istezanje tetiva i ligamenata, „teniski lakat“, bolovi u leđima, išijas, mišićni reumatizam, fibromialgija, reumatska i nereumatska oboljenja mekih tkiva kao što su zapaljenje mišića, tetiva, sinovijalne membrane i zglobova, reumatoidni arthritis i psorijatični artrits, problemi su sa kojima se svakodnevno nosi sve veći deo populacije među kojima je najviše onih sa prekomernom telesnom težinom, sportista i onih koji se bave teškim fizičkim poslovima. Učestalost pomenutih tegoba korelira sa godinama, a statistika ukazuje  na to da su im žene podložnije.
      Ovi problemi su najčešće rešavani uzimanjem nesteroidnih anti-inflamatornih lekova u vidu tableta ili krema za spoljnu upotrebu, kao i  lekova snažnijeg dejstva poput steroida i imunosupresiva. Mnogima je poznato da neželjeni efekti pomenutih nesteroidnih preparata poput ibuprofena nisu beznačajni (krvarenje nastalo perforacijom čireva u dvanaestopalačnom crevu i želucu, hepatitis, poremećaj funkcionalnih testova jetre, a ređe i anafilaktičke reakcije).
      Postavlja se pitanje – šta bi moglo biti bezbedna i efikasna alternativa – nešto što bi pored svojstva da otklanja bol i smiruje zapaljenje, dakle ublaži simptome bolesti, imalo sposobnost da spreči progresivne procese u smislu nastajanja novih oštećenja, a postojeća otkloni.
      U zadnjih desetak godina pojavilo se na tržištu mnogo preparata koji samostalno ili zajedno sa lekovima i procedurama zvanične medicine daju sve bolje rezultate. Pojava ovih preparata propraćena je velikim brojem studija rađenih u renomiranim zdravstvenim ustanovama koje potvrđuju pozitivne efekte. Najbolji rezultati dobijaju se kombinovanjem preparata koji se unose oralno i lokalnom upotrebom u obliku krema ili želea.
      Od preparata koji se uzimaju oralno najbolje rezultate dali su oni preparati koji sadrže više prirodnih komponenata verovatno zbog sinergističnog dejstva. Njihovim sadejstvom, ne samo da se uspešno otklanja bol, redukuje zapaljenje i obnavlja pokretljivost, već se hrskavica stiti od daljeg „habanja“ i istovremeno stimuliše stvaranje nove. Kada, uz sve pomenuto, dodamo da neželjenih dejstava nema, jasno je da su u pitanju preparati na koje treba obratiti pažnju.
Ključni sastojci  koji ulaze u sastav su:
Glukozamin sulfat – komponenta koja je prirodni sastojak hrskavice i veoma je važna u formiranju njene potke i infrastrukture. Sa godinama se smanjuje sposobnost organizma da je sintetiše, pa je dopuna vrlo poželjna posebno kada se ima u vidu naučno potvrđena činjenica da oralno uzet glukozamin definitivno nalazi način da uđe u sastav hrskavice zgloba.
Dr. Edmund Berk kaze: “Da bismo razumeli kako glukozamin funkcioniše kao podrška zdravlju zglobova, moramo pogledati strukturu kolagena i njegovih komponenti. U hrskavici, glukozaminoglikani (GAG) predstavljaju ram tkiva na koji se kolagen oslanja. Kolagen i GAG neprestano grade i reizgrađuju vašu hrskavicu.
Ovde glukozamin stupa na scenu. Glukozamin je glavni izvorni oblik GAG-a. Ali je još važnije da je stvaranje glukozamina iz glukoze i glutamina ograničavajući korak u telesnoj proizvodnji GAG-a, pa je i ograničavajući korak u građenju i reizgradnji hrskavice nakon trauma i oštećenja. Stoga telo ne može da stvori dovoljno GAG-a za optimalno zalečenje. Dalje, tokom starenja se smanjuje i sposobnost da se glukoza konvertuje u glukozamin zbog umanjenog nivoa konvertujućih enzima glukozamin sintetaze. Oralno unošenje glukozamina kao dodatka ishrani može značajno povećati novo GAG-a.”
U većini studija korišćeno je dnevno 1500 mg glukozamin sulfata tokom tri uzastopna meseca. Većina korisnika je već  između 20-30 dana zbog smanjenja bolova prestala koristiti izmedju 800-1200 mg ibuprofena.
Hondroitin sulfat – takođe prirodna komponenta hrskavice; formira matriks i u kombinaciji sa glukozaminom ima izuzetno snažan amortizujući efekat. Takođe doprinosi viskozitetu sinovijalne tečnosti u zglobovima, čime sprečava oštećenja koja bi nastala kao posledica trenja kompatibilnih površina spojenih zglobom.
Metilsulfonilmetan (MSM) – komponenta koja ulazi u sastav svake ćelije u organizmu i neophodna je u procesu sinteze proteina; primarni je izvor  sulfuril grupe kritične u formiranju zdravog vezivnog tkiva i funkcije zglobova. Sama po sebi ima snažno analgetičko i antiinflamatorno svojstvo (smanjuje bol i upalu).
Vitamin C – nužno je potreban za postizanje maksimalnih efekata  prethodno pomenute  komponente MSM; veoma je značajan u produkciji kolagena i vezano za to neophodan u procesu formiranja zdrave hrskavice.
Sok od Aloa Vere – sadrži preko 200 aktivnih supstanci neophodnih za pravilno funkcionisanje svake ćelije. Mnoge od njih smanjuju bol i imaju direktno protivupalno dejstvo. Čišćenjem creva obezbeđuju bolju i pravilniju resorpciju kao i izbacivanje štetnih sadržaja iz debelog creva.
Značajno smanjenje bola kod preparata koji pored glukozamin i hondroitin sulfata sadrže i metilsulfonilmetan (MSM) zajedno sa sokom Aloa Vere dobijeno je već  izmedju 3 i 10 dana korišćenja.

Lokalna primena – kreme, gelovi, masti.

“Tople kreme” – poboljšavaju mikrocirkulaciju, upotrebljavaju se za zagrevanje mišića pre fizičke aktivnosti. U njihov sastav najčešće ulaze: eukaliptusovo ulje, mentol, Aloe Vera, lanolin, jojoba, …

“Hladne kreme” – deluju umirujuće, koriste se u prvih 48 sati posle isčašenja, uganuća, sprečavaju stvaranje otoka. Obično se koriste i kod proširenih vena i hemoroida. U njihov sastav najčešće ulaze: lanolin, elastin, Aloe Vera.

Kreme sa MSM (metilsulfonilmetan) – MSM ima snažno analgetično i antiinflamatorno svojstvo. Stoga su ove kreme idealne za primenu neposredno posle povreda koštano zglobnog sistema i akutnih povreda nerava kada se bez masaže nanose na povređene delove tela.

Sportski program Forever Living Products-a


  1. Forever Freedom ( # 196 )sadrži bogate hranljive materije našeg stabilizovanog Aloe Vera Gela sa glukozamin sulfatom i hondroitin sulfatom, kao i vitamin C i MSM, prirodne izvore sumpora potrebne organizmu za održavanje zdravog vezivnog tkiva  i pokretljivosti zglobova. Obezbeđuje slobodu i lakoću pokreta !                            http://aloeverazdravaishrana.blogspot.com/2013/04/forever-freedom-196.html                                      
  2. ARGI + ( # 320 )obezbeđuje sva korisna dejstva L-arginina, sadrži 5gr po porciji plus mešavinu vitamina i omogućava da vaš organizam dobije dodatnu energiju kako bi imali snage tokom celog dana. L-arginin je aminokiselina koja igra veoma važnu ulogu u organizmu, od pomoći u deobi ćelija do izgradnje proteina i proizvodnji azot oskida. Najvažnije funkcije L-agrinina su: normalizacija krvnog pritiska i celokupnog kardiovaskularnog sistema, rast mišića, rast i obnavaljanje kostiju i tkiva, poboljšanje muške polne funkcije, poboljšanje metabolizma masti i glukoze kao i proizvodnja hormona koji deluju protiv starenja. Usporeva procese starenja i obezbeđuje energiju i mladalački duh bez obzira na godine!  http://aloeverazdravaishrana.blogspot.com/2013/05/argi-l-argin-i-vitaminski-kompleks-320.html                                                                                                                                                                                          
  3. Forever Active HA ( # 264 ) predstavlja jedinstvenu formulu hijaluronske kiseline sa molekulima niske težine, sa hidrantnim i lubrikantnim svojstvima  udruženu sa uljem đumbira i indijskog šafrana. Hijaluronska kiselina je specijalni protein koji naše telo proizvodi radi podmazivanja zglobova i mišića. Sve nabrojane komponente čine ovaj proizvod jednim od najmoćnijih hranljivih formula koje možete naći na tržištu. Podmazuje vaše zglobove i vraća lakoću pokreta!                                                          http://aloeverazdravaishrana.blogspot.com/2013/06/forever-active-ha-264.html                                 
  4. Nature-Min  ( # 034 ) obezbeđuje većinu minerala potrebih ljudskom organizmu uključujući kalcijum, fosfor i magnezijum  koji su u helatnom obliku, kombinovani u idealnim proporcijama. Minerali u našem telu vrše tri funkcije: neki su sastavni delovi kostiju i zuba ( poput kalcijuma, fosfora i magnezijuma), drugi su topljive soli koje pomažu kontrolisanju sastava telesnih tečnosti u ćelijama dok neki, poput gvožđa i hemoglobina vrše ostale vitalne funkcije i deluju sa enzimima i proteinima koji su nephodni za potrošnju i akumulaciju energije. http://aloeverazdravaishrana.blogspot.com/2013/10/forever-nature-min-037.html                              
  5. FAB Forever Active Boost ( # 321 ) je prirodni energetski napitak koji brzo i efikasno obezbeđuje dodatnu, dugotrajnu enegiju kombinacijom aloe i mešavine adaptogenih biljaka, vitamina i drugih hranljivih sastojaka. Dugotrajnu energiju obezbeđuje ADX7 tehologija, originalna mešavina adaptogenih biljaka koje su razvili vrhunski ruski sportski i naučni istraživači. ADX7 je pomogao ruskim ateltičarima da osvoje preko 130 medalja na Olimpijskim igrama !                 http://aloeverazdravaishrana.blogspot.com/2013/08/borba-protiv-stresa.html                                        
  6. Lite Ultra ® sa Aminoteinom ( # 324/325) sadrži 100% preporučenih dnevnih doza (RDI) vitaminima i mineralima. Prednost daje proteinima soje koja je sporo-apsorbujući izvor proteina i za razliku od whey proteina hrani i gradi vaše mišiće i po nekoliko sati. Neka istraživanja pokazuju da je i 7 sati nakon uzimanja nivo aminokiselina u krvi ostao na visokom nivou. Pored toga, sprečava razgradnju i utiče na procese izgradnje mišićne mase. Aminotein je jedinstvena mešavina enzima specijalno dizajniranih da razgradi proteine (na amino kiseline kao osnovne sastojke) i da na taj način obezbede pravilno varenje i optimalnu apsorpciju amino kiselina. http://aloeverazdravaishrana.blogspot.com/2013/07/dijetalni-sejk-i-kalorija-predstavlja.html                                                                                                                                                                       
  7. Aloe MSM Gel ( # 205 ) ( krema ) je jedinsvena kombinacija MSM supstance ( organskog sumpora ) i stabilizovanog Aloe Vera Gela. Smanjuje upalne procese i ublažava bol !                                https://gallery.foreverliving.com/gallery/HUN/download/SRB/products/205_MSM_Gel_SRB.pdf                                                                                                                                                                                 https://gallery.foreverliving.com/gallery/FLP/download/products/2013_Product_Manual/205_Aloe_MSM_Gel_ENG.pdf                                                                                                                      
  8. Aloe Heat Lotion ( # 064 ) ( krema ) sadrži čist, stabilizovan Aloe Vera Gel i eukaliptusovo ulje čime pomaže lokalno zagrevanje i ima izuzetno umirujuće dejstvo. Opušta mišiće i vraća im snagu!     http://aloeverazdravaishrana.blogspot.com/2013/04/aloe-heat-lotion-064.html

Mirela Vujanović
Independent Distributor
ID 360000158781

 064 254 36 93
mirelavujanovic@yahoo.com
                                                                                       

Нема коментара:

Постави коментар