субота, 29. март 2014.

Ginko Biloba - živi forever !!!

   


Ova prastara biljka je živela već 
vreme dinosaurusa,pre 200 miliona 
godina,do danas je ostala skoro ista i u Evropu su je doneli veliki istraživači sveta.Ginkgo Biloba pruža primer kako se opstaje! 
Zamislite:ona je preživela sve svetske 
katastrofe.Imuna je na sve štetne uticaje okoline, „guta” izduvne gasove i može doživeti starost do 1000 godina. Jedan od najstarijih poznatih primeraka se može naći u Utrehtu. Visok je 22 metra, a obim stabla iznosi 22 metra. Prva biljka koja je nikla u Hirošimi posle napada atomskom
bombom je bila ginko…


U kineskoj medicini ginko list se već skoro 3000 godina primenjuje za lečenje astme, i bolesti bronhija i pluća. Prvi opis lekovitog dejstva potiče iz vremena dinastije Ming.Lao Mao u svom delu koje je objavljeno 1436. godine savetuje spoljnu upotrebu ove biljke, naročito za terapiju rana i pega. Liu Ventai je sa saradnicima 1505. godine izdao knjigu u kojoj u poglavlju Ben Cao Pin Hui Ling Yao preporučuje upotrebu ginkoa za terapiju dijareje i ovu biljku naziva „dobrotvorom mozga”. „Knjiga o lekovima” Li Šizena, koja se pojavila 1596. godine daje pregled rezultata koji su do tada postignuti, i biljku svrstava u red onih koji služe za poboljšanje apetita, ublažavanje tegoba sa varenjem i pospešenje rada centralnog nervnog sistema, a za spoljnu upotrebu se preporučuje za terapiju mrene.Najnovija istraživanja su pokazala ulogu prostaglandina u agregaciji (zbijanju) trombocita, a time i njegovu ulogu u procesu nastanka tromba. U ćelijskom tkivu trombocita se usled dejstva enzima stvara labilni endoperoksid, iz kojeg u trombocitama nastaje tromboksan A2. Tromboksan A2 izaziva vazokonstrukciju (sužavanje) krvnih sudova i agregaciju trombocita, znači omogućuje stvaranje tromba. U zidu krvnih ćelija se za vreme stvaranja prostaglandina od labilnog endoperoksida stvara prostaciklin, koji širi krvne sudove i jača elastičnost crvenih krvnih zrnca. Prostaklicin ujedno sprečava i zbijanje trombocita. Iz trombocita se oslobađa faktor rasta (PAF) koji pospešuje množenje endotela, koja se nalaze u zidu krvnih sudova, a time povećava i mogućnost nastanka tromba. Usled dejstva ovog faktora dolazi do množenja glatkih mišićnih ćelija u zidu krvnih sudova i tako nastaje sužavanje krvnih sudova (arterioskleroza). Ovaj proces oštećuje imuni sistem i može pokrenuti alergijske reakcije i izazvati toksički šok. Suprotno dejstvo tromboksana i prostaciklina održava ravnotežu sastavnih elemenata u krvi.

Ekstrakt iz lista ginko pospešuje stvaranje prostaciklina, sprečava dejstvo PAF-a i lipidperoksidaciju (apsorbciju kiseonika u osnovnim ćelijama masti), tako se smanjuje viskoznost među krvnim zrncima i raste elastičnost crvenih krvnih zrnca, koja tako stiču veću otpornost prema raspadanju i rastvaranju, i poboljšava se cirkulacija u kapilarima. Tim procesom se – uz regulisanje ravnoteže tromboksana i prostaciklina – smanjuje mogućnost nastanka otoka (edema), kapilari se šire, i tako se povećava njihova prohodnost. 
Krajnji rezultat je poboljšanje prokrvljenosti tkiva.

Ginko-ekstrakt pomoću antioksidativnog dejstva (sprečava lipidperoksidaciju) povećava apsorpciju i efikasnost primene kiseonika i glikoze u tkivima, pogotovo u moždanom tkivu i tako ubrzava njegovu ponovnu izgradnju. Znači, u određenoj meri, ova materija može da štiti od moždane hipoksije (nedostatka kiseonika). U toku prekomerne lipidperoksidacije se stvaraju slobodni radikali, koji oštećuju zid ćelija. Ovaj ekstrakt može neposredno vezati te slobodne radikale. Ovi mehanizmi pozitivan efekat u organizmu izazivaju zajedničkim dejstvom. To se naročito pokazuje u poboljšanju mikrocirkulacije (cirkulacija u najsitnijim krvnim sudovima) u mozgu i ekstremitetima.

1969. godine je dokazano, da se slobodni radikali mogu naći u živim ćelijama. Organizam koristi energiju i toplotu koja se stvara za vreme sagorevanja kiseonika, za odvijanje funkcija u ćelijama. Za vreme procesa sagorevanja, atomi kiseonika gube deo svojih elektrona, od kojih – sa vodonikom zajedno – nastaju slobodni radikali. Ako organizam nema potrebnu sposobnost da se zaštiti od tih slobodnih radikala, to može dovesti do odumiranja ćelija – u najvećoj meri nervnih ćelija.Povećano stvaranje slobodnih radikala je moguće u slučaju lokalno smanjene cirkulacije (ishemije), preuzimanja kiseonika u osnovnim masnim ćelijama i usled štetnih spoljnih uticaja (zagađenje vazduha, zračenje).

Ginkgolid može vezati slobodne radikale. U ovom antioksidativnom procesu za uništenje slobodnih radikala, bioflavionid (ginkgolid B), vitamini C i E i pojedini enzimi imaju veliku ulogu.Za lekovito dejstvo se istraživačkim radom određuje stalna i tačna količina potrebnog agensa. U slučaju Ginkgoa je ta količina određena 1989. godine u Nemačkoj i licencirana je oznakom EGb 761. Sadrži: 24% flavonoid glikozidata i 6% terpenoida.EGb761 najefikasnije pomaže funkciju ljudskog nervnog sistema. Za nesmetanu funkciju mozga (težina mozga je otprilike 2% telesne težine) je potrebno 20% cirkulirajuće krvi organizma. Ova količina krvi obezbeđuje potrebnu količinu kiseonika i hranljiive materije koje su potrebne za metabolizam u nervnim ćelijama. Da bi se to omogućilo cirkulacijom krvi, potrebni su krvni sudovi u kojima nema nikakvih prepreka.

Sa starenjem se smanjuju umne sposobnosti, jer moždana mikrocirkulacija postaje nedovoljna i time se usporava metabolizam i snabdevenost kiseonikom krvnih sudova. Zbog smanjene snabdevenosti krvlju, nastaju prvi znaci i smanjene funkcije mozga: usporavaju se kognitivne funkcije, kao što su učenje, budnost, pažnja i sposobnost razumevanja. Nastaju prvi znaci demencije, koje mogu postati teži i na kraju se mogu javiti simptomi Alchajmerove bolesti. Ovi zdravstveni problemi i simptomi se mogu ublažiti materijama koje pospešuju snabdevenost mozga kiseonikom i glukozom. Takva materija je i EGb 761. Lekari istraživači su obavili eksperiment sa dve kontrolne grupe. Jednoj su dali EGb 761, a drugoj samo placebo.Dobili su sledeće rezultate:

Nedovoljna moždana funkcija u starijem dobu: U poređenju sa kontrolnom grupom, kod bolesnika u početnoj fazi memorija, pažnja i emocionalno stanje su se signifikantno popravili. Smanjili su se nadražljivost i smetnje prepoznavanja i popravilo se opšte raspoloženje. Pošto se moždane ćelije ne mogu regenerisati, slučajevima težih oblika demencije i Alchajmerove bolesti, poboljšanje simptoma se odvijalo u manjoj meri, ali je bila moguća prevencija brzog opadanja funkcija.

U slučaju povreda krvnih sudova (moždanih udara), koje uzrokuju akutne promene u mozgu, dali su velike količine EGb 761 doze u ranom stadijumu i time su smanjili broj smrtnih ishoda bolesti. U većem broju slučajeva su se ublažili znaci nedovoljne moždane funkcije, a smanjio se i broj perzistirajućih simptoma.Ređe su se javljali napadi simetričnog osećaja hladnoće u prstima obe ruke, eventualno noge ili spazam (skupljanje) krvnih sudova usled uzbuđenja (Rajnoova bolest).

Nedostatak kiseonika (hipoksija) usled otežane periferijske cirkulacije može uzrokovati bol i utrnutost mišića. Ako nastane trajni nedostatak kiseonika - većinom kod bolesnika koji imaju sužene krvne sudove – može nastati povremeno šepanje zbog bola u nogama (klaudikacio intermitens–claudicatio intemitens). Terapija Egb 761 je smanjila broj napada, bol i otok (edem) su nestali. Dokazano je da ova materija ima blagotvorno dejstvo na koronarne krvne sudove (krvne sudove srca), poboljšava rad srca, smanjuje mogućnost nastanka tromba, a time i broj slučajeva infarkta srca. Usled preventivne sposobnostiPAF-a ima i antialergijsko delovanje, pa EGb 761 smanjuje učestalost napada i ublažava simptome onih pacijenata, koji boluju od astme.

U slučaju vrtoglavice, povraćanja i zujanja u ušima, kod pacijenata kojima je oštećena cirkulacija mozga, terapija Egb 761-om takođe daje dobre rezultate, kako kod problema sa centrom za ravnotežu, tako i kod bolesnika sa povredom mozga.Ova terapija ima povoljno delovanje i u slučaju oštećenja sluha (2/3 pacijenata su imali bolje rezultate od onih koji su dobili samo placebo).

Rezultat terapije oka: povećanom cirkulacijom očnog dna je poboljšano stanje degenaretivno oštećenog pigmenta nervnog tkiva mrežnjače. Dnevnom dozom od 160 mg je poboljšan vid ili je smanjen intenzitet daljnjeg pogoršanja.

Kod pacijenata koji su imali opekotine, ekstrakt Ginkgoa sprečava da krv procuri među tkiva i time se pomaže oporavak.Proizvodi koji sadrže Egb 761 = ekstrakt lista ginkoa 24% flavonoid glikozidat i 6% terpenoid – ne uzrokuju trovanje i nemaju kancerogeno dejstvo (ne uzrokuju rak). Nuspojave su se javile u 3% slučajeva u vidu blage želudačno-crevne tegobe, glavobolje i alergijske reakcije na koži. Ovi rezultati su dokazani u laboratorijskim uslovima i eksperimentima na životinjama, kao i kliničkim ispitivanjima.

Otkriće:

Ginkgolid je iz lista ginkoa prvi izolovao Furakava iz Japana, 1932. godine. 1988. godine su nobelovac Corey i njegov saradnik Harvard izolovali sastavne elemente ginkgolida i označili su ih sa A, B, C, G, J i M slovima. 

Sastavni delovi:

1. Flavonoidi (40): najznačajniji su kempferol (mono), 
kvercetin (di), izoramnetin (triglizid), kumarova kiselina 
(flavonolglukozid)
2. Terpeni (6): najznačajniji su ginkgolid (diterpen) i bilobalid 

(sekviterpen). Ova dva agensa se mogu naći samo u Ginkgo bilobi

Važnije dejstvo:

I – nervni sistem

1. sprečava gubitak tečnosti nervnog i ćelijskog tkiva
2. poboljšava iskorištenost kiseonika u ćelijama
3. poboljšava apsorpciju šećera i kiseonika u tkivima (to je velika prednost u mozgu!)
4. olakšava stanje hipoksije, smanjuje stepen oštećenja
5. poboljšava efikasnost metaboličkih procesa
6. pospešuje procese za stvaranje energije
7. poboljšava moždane funkcije – ubrzava prenos informacija u nervnim ćelijama
8. poboljšava blago i srednje oštećeno pamćenje

Klinička zapažanja su dokazala, da efikasno dopunjuje terapiju sledećih bolesti:

a) demencije
b) Alchajmerove bolesti
c) depresije, anksioznosti, panične bolesti

d) stresa

II – kardiovaskularni sistem

1. poboljšava cirkulaciju u srčanom mišiću(i kod dekompenzacije srca!)
2. sprečava oštećenje usled nedostatka kiseonika (preventiva infarkta i nega posle infarkta)
3. poboljšava poremećaje srčanog ritma
4. smanjuje grčevit spazam (skupljanje) malih krvnih sudova
5. stabilizuje sposobnost propustljivosti kapilara, i time usporava nastanak edema zbog nedostatka kiseonika
6. povećava vremenski period između pojave povremenog hramanja, zbog suženih krvnih sudova    (claudicatio intermitens), ublažava oštećenje sluha, zujanje u ušima, smetnje vida, vrtoglavicu, smetnje  potencije i bubrega – koje nastaju zbog poremećene cirkulacije
7. ublažava simptome starenja i povećava radnu sposobnost
8. normalizuje krvni pritisak
9. veoma je koristan posle nastanka tromboze
10. ubrzava zarastanje rana
11. ublažava tegobe koje nastaju zbog hemoroida
12. pomaže oporavak oštećenja nervnih ćelija, koje nastaje zbog poremećene cirkulacije

III – metabolizam

1. snižava nivo holesterola
2. poboljšava apsorpciju ugljenih hidrata
3. sprečava nastanak komplikacija zbog dugotrajne šećerne bolesti (oštećenje očiju, ekstremiteta, 
 bubrega i nerava)

IV – razno

1. sprečava grč bronhija kod pacijenata koji pate od astme i alergije
2. ublažava stanje koje nastaje kod upalnih bolesti

3. pospešuje varenje

dr. terezija Šamu, lekar 
soaring menadžer

http://aloeverazdravaishrana.blogspot.com/2014/01/forever-ginko-plus-073.html



Mirela Vujanović
Independent Distributor
ID 360000158781

 064 254 36 93
mirelavujanovic@yahoo.com



Check it out at 
https://www.foreverliving.com/marketing/joinnow/applicationForm.doaction=display&store=USA&distribID=360000158781&langID=en

Check it out at       http://www.foreverliving.com?store=USA&distribID=360000158781





































Нема коментара:

Постави коментар