недеља, 30. март 2014.

Nezasićene masti - Omega 3, Omega 6, Omega 9

Svima je poznata činjenica, da su kardiovaskularne bolesti među najčešćim uzrocima smrti. Poznati su i riziko-faktori, kao što su loše navike u ishrani, unošenje neumerenih količina masne hrane i visok nivo holesterola u krvi.Dosadašnja ispitivanja su dokazala da treba obratiti pažnju na činjenicu, da su pojedine masti neophodne za funkciju našeg organizma, jer imaju ključnu ulogu u zaštiti od kardiovaskularnih, onkoloških, neuroloških bolesti i dijabetesa.



U organizmu 30 % izvora hrane i energije čine lipidi. Masti se mnogo ekonomičnije talože od ugljenih hidrata, jer se njihovom oksidacijom oslobađa veća količina energije.

Pregled fiziološkog značaja masti:

- u masnim ćelijama se taloži rezervna energija
- masti čine sastavni deo zida ćelija i membrane
- regulišu propustljivost zida ćelije
- učestvuju u metabolizmu u kombinaciji sa belančevinama i ugljenim hidratima 
- njeni pojedini produkti imaju dejstvo kao vitamini i hormoni (vitamin D3, hormoni nadbubrežne    žlezde, steroidi)
- njeni rastvori stabilizuju vitamine koji se rastvaraju u masti
- regulišu sintezu prostaglodina i tako utiču na metabolizam
- nervno tkivo sadrži najveću količinu masti i zbog toga je nepohodno za njegovu izgradnju.

Podela lipida:

- zasićene masne kiseline (ne sadrže dvojne veze)
- nezasićene masne kiseline: uljna kiselina sadrži jednu, linolska kiselina (LK) dve, a linolenska kiselina (LNK) tri dvojne veze.

Linolska i linolenska kiselina su esencijalne masne kiseline i dobijamo ih isključivo iz hrane koja je biljnog porekla. Njihovom daljom preradom organizam proizvodi višestruko nezasićene masne kiseline. Među njima je najvažnija petostruko nezasićena eikozapentaenska kiselina (EPA) i višestostruko nezasićena docozaheksaenska kiselina (DHA). Za proizvodnju navedenih višestruko nezasićenih kiselina je potrebna značajna količina energije. Organizmu je potrebno najmanje deset LNK-a, da bi proizveo jednu EPA, i zbog toga je mnogo ekonomičnije da ih unosimo sa hranljivim 
materijama koje u velikoj količini sadrže EPA i DHA. 

LNK sadrže: laneno seme, laneno ulje, ulje uljane repice, zelenolisne biljke
EPA i DHA sadrže: riblje ulje, sveže alge, školje
Nezasićene masne kiseline su naziv dobile po mestu atoma uglja sa one strane lanca na kojoj se nalazi mast na prvoj dvostrukoj vezi. Na osnovu toga postoje OMEGA-3, OMEGA-6 i OMEGA-9 masne kiseline. Značaj esencijalnih masnih kiselina je u prvom redu zbog dejstva njihovih produkata. Linolska kiselina je početna materija OMEGA-6 grupe, a linolenska kiselina OMEGA-3 grupe. Hranljivo-biološko dejstvo te dve esencijalne masne kiseline je u organizmu većinom suprotno. Njihovi biološki aktivni produkti na različit način utiču, na primer na ton krvnih sudova, suprotni su na zgrušavanje krvi ili na upalne procese. Ravnotežu i odgovarajuću funkciju organizma obezbeđuje odgovarajuća količina i srazmer unošene esencijalne kiseline, mada savremenim načinom života koristimo nesrazmerno veliku količinu OMEGA-6, a znatno manju količinu OMEGA-3 masnih kiselina. Taj srazmer je 10:1, pa čak može biti i 25:1, mada je idealan srazmer za preventivu 3:1 a za lečenje 1:1.
Ispitivanje OMEGA-3 masne kiseline je počelo, kada su naučnici otkrili da su među grenlandskim eskimima koji unose u organizam veliku količinu morske ribe, skoro nepoznate kardiovaskularne bolesti, koje su veoma karakteristične za populaciju na zapadu. Životinjama koje žive u moru je potrebna velika količina OMEGA-3 masnih kiselina, jer ona ostaje tečna u hladnoj vodi, dok se zasićene masne kiseline kristališu i tako ne mogu da učestvuju u biološkim procesima. EPA i DHA u velikoj količini sadrže morsko ulje. Ono nastaje iz morskog bilja i algi i ugrađuje se u morske ribe i sisare prolazeći kroz lanac ishrane morskih životinja. 



UTICAJ OMEGA-3 MASNIH KISELINA                    


Na kardiovaskularni sistem

- Sprečavaju nastanak tromba. Tromboksan, koji 
nastaje iz OMEGA-6 masne kiseline pospešuje 
spajanje trombocita i time nastanak tromba. EPA 
snižava prekomernu proizvodnju tromboksana, 
reguliše njegov nivo i – slično dejstvu aspirina, ali bez 
štetnog dejstva – sprečava nastanak tromba.
- Pomažu opuštanje i širenje krvnih sudova.
Poboljšavaju cirkulaciju ujednačavanjem dejstva 
tromboksana – koji sužava krvne sudove.
-Povećavaju elastičnost membrane trombocita
tako pomažu lakšu cirkulaciju kroz sužene i vijugave krvne sudove.
-Smanjuju mogućnost od nastanka  poremećaja 
srčanog ritma, snižavaju mogućnost električnog 
nadražaja ćelije. Na osnovu pojedinih ispitivanja, čak do 
40-60% smanjuju rizik od iznenadne srčane smrti. 
-Smanjuju količinu celokupnog holesterola (20%) i triglicerida, povećavaju nivo hdl-a („zaštitni” holesterol) (Siguel sar.),time spečavaju zakrečavanje 
krvnih sudova i jačaju srce.
- Snižavaju visok krvni pritisak.
- Smanjuju upalu zida krvnih sudova i time sprečavaju njihovo suženje i smanjuju rizik od nastanka tromba.
- U 40-60% smanjuju smrtnost kod osoba koje su izložene kardiovaskularnom riziku.
- Štite srčani mišić od štetnog dejstva otežane cirkulacije.


Na onkološke bolesti

Snažan imuni sistem predstavlja primarnu zaštitu od onkoloških bolesti, i za njegovu funkciju treba obezbediti odgovarajuće hranljive materije. Narušavanje ravnoteže između OMEGA-3 i OMEGA-6 masnih kiselina dovodi do insuficijencije imunog sistema. Dok masne kiseline OMEGA-6 pospešuju povećanje tumora, masne kiseline OMEGA-3 ih smanjuju.

Prvo su naučnici iz japana o omega-3 masnim kiselinama objavili da

- sprečavaju razmnožavanje zloćudnih ćelija,
- imaju sposobnost sprečavanja ili ublažavanja metastaza,
- poboljšavaju stanje patološke mršavosti,
- sprečavaju upalne procese koji nastaju zbog stresa,
- veoma su efikasne u promeni strukture membrane tumoroznih ćelija u najvećoj meri u slučaju tumora jetre, pankreasa, debelog creva, dojke, prostate i leukemije 

U slučaju neuroloških i psihičkih bolesti

- Neophodni su za razvoj mozga i vida, pa se zbog toga savetuje da se već u trudnoći unosi 
odgovarajuća količina. U pojedinim zemljama, tako i u Mađarskoj, hranljive materije koje se daju 
prevremeno rođenim bebama sadrže OMEGA-3 masne kiseline. Alkohol snižava njihov nivo i zbog toga postoji opasnost da trudnice koje su alkoholičarke rode mentalno zaostalu bebu.
- U slučaju depresije se u ćelijskoj membrani snižava količina OMEGA-3 masne kiseline, ćelije trpe oksidativno oštećenje i zbog toga proizvode manje serotonina. Smanjena količina proizvedenog serotonina značajno utiče na nastanak depresije. Doziranjem OMEGA-3 masnih kiselina mogu se otkloniti ili ublažiti simptomi depresije. Postižu se dobri rezultati i u slučaju alkoholne i post-porođajne depresije.
- Veoma su efikasni u slučaju glavobolje i migrene.
- Uspešno se koriste i u slučaju hiperaktivnosti, hroničnog odsustva pažnje, stanja povećane 
nadražljivosti i disleksije. Ove bolesti se najčešće javljaju među mladima, jer su oni najčešći potrošači prehrambenih proizvoda koji sadrže OMEGA-6 masne kiseline. 

U slučaju kožnih bolesti
- suva koža,
- stalna naježenost nadlaktice,
- ekcem, dermatit,
- psorijaza,
- veoma su efikasne u slučaju oštećenja i opadanja kose.

U slučaju šećerne bolesti smanjuju nastanak rezistencije ćelije na inzulin, povećavaju tolerantnost na šećer.

U slučaju reumatskih tegoba zglobova i gihta značajno ublažavaju bolove i upalu.

Postiže se značajno poboljšanje u slučaju bolesti imunog sistema – kako alergijskih, tako i astmatičnih 
i autoimunih bolesti (ulcerozna upala debelog creva, bubrežne bolesti).

Nude nove mogućnosti u ublažavanju ginekoloških tegoba, kao što su pre-menstruacijski sindrom, grčevita menstruacija, valunge, tegobe u klimaksu. 

Vitamin E i Selen štite nezasićene masne kiseline, jer sprečavaju njihovu oksidaciju u membranama. Vitamini E i C takođe pružaju značajnu zaštitu membranama. Ovi antioksidativni vitamini podstiču međusobno dejstvo.Kako bi obezbedili ravnotežu OMEGA-6 i OMEGA-3 masnih kiselina, u našoj ishrani treba da smanjimo unešenu količinu kukuruznog, suncokretovog, susamovog ulja, margarina i brze hrane, koja se priprema na ulju! Po mogućnosti koristimo riblje meso koje potiče iz velikih dubina, mada se sve više čuje upozorenje zbog štetnih materija u ribljem mesu, pa je bezbednije kada se riblje ulje dopuni odgovarajućim kvalitetnim dodacima ishrani. Unošenje OMEGA-9 mesnih kiselina je zdravo, jer se ne pretvaraju u OMEGA-6. Najbolje je ekstra devičansko maslinovo ulje, koje je osnova mediteranske ishrane.Oni koji redovno unose OMEGA-3 mesne kiseline, čak u 50-70% smanjuju rizik od srčanog infarkta, smrti zbog problema sa srcem ili iznenadne srčane smrti.


dr. Edit Révész Siklósné
 soaring menadžer

http://aloeverazdravaishrana.blogspot.com/2013/11/arctic-sea-super-omega-3-039.html



Mirela Vujanović
Independent Distributor
ID 360000158781

 064 254 36 93
mirelavujanovic@yahoo.com



Check it out at 
https://www.foreverliving.com/marketing/joinnow/applicationForm.doaction=display&store=USA&distribID=360000158781&langID=en

Check it out at       http://www.foreverliving.com?store=USA&distribID=360000158781

















Нема коментара:

Постави коментар