уторак, 8. април 2014.

Idealna telesna težina = ZDRAVLjE





Način života savremenog čoveka ne podseća na nekadašnje prirodne okolnosti. Brze promene u proteklih sto godina i otrovne materije u ishrani, ljudski organizam za tako kratko vreme nije uspeo ni da toleriše, kao ni da odstrani iz sebe. Ono sa čime se iz dana u dan suočavamo:
1. Industrijsko, komercijalno manipulisanje hrane, gde nije aspekt zdrava ishrana (gotova      jela, ekspres jela, pregršt konzervisane, kašaste, sušene, naduvane, instant hrane)
2. Psihički stres, jurnjava, stalan pritisak
3. Energetski sadržaj hrane se povećao, ali ona sadrži veoma malo, ili uopšte ne sadrži
 esencijalne hranljive materije, šta dovodi do „kvalitetne gladi“
4. Sadržaj mikrominerala uzgajanih biljaka dramatično se smanjio.


Na kritičan način se smanjio sadržaj mikroelemenata u 
uzgojenim biljkama.

                                           MINERALI                                        VITAMINI
                                              žito 50%                                           grašak 53%
                                              ječam 62%                                       mleko, kupus 95%
                                              kukuruz 82%                                   šargarepa 
                                                                                                        Beta karotin 50%
                                                                                                        Vitamin E 60%
dr Geza Marai profesor univerziteta GATE, vreme ispitivanja 1966-1990.


Istovremeno u životu nas prati:
-4 miliona industrijski proizvedenih hemikalija
-U razvijenim državama se od istih redovno koristi 44 hiljade
-6 hiljada novih hemikalija nedeljno
-41-54 materije prisutnih u ljudskoj krvi
-Hiljadu materija i spojeva ispitanih u pogledu karcinogenstva, od kojih su više stotina    verovatni uzročnici raka, a 44 su dokazano rizični u pogledu bolesti tumora

POSLEDICE ŽIVOTNIH NAVIKA:

-Otrovi, toksički proizvodi iz metabolizma – smetnje u radu jetre, bubrega, probave, upala    kože, opadanje kose
-Taloženje otrovnih materija u veznom i masnom tkivu – oštećenje kože, smetnje u protoku  limfne tečnosti, nastanak celulita
-Smanjen energetski nivo, usporena regeneracija, ubrzan proces starenja
-Dugoročno, osim lošeg opšteg osećaja, umora, smetnji pri spavanju može doći i do organskih  poremećaja
-Višak se pretvara u mast, a posledica je: gojaznost!!!

Za utvrđivanje prekomerne telesne težine, danas se najčešće koristi indeks telesne mase (BMI).

          telesna težina
BMI=-------------------------
              visina (m) x visina (m)

Normalna vrednost: 20-25
Blagi višak: 25-27
Prekomerni višak: 27-30

Značajan višak, gojaznost: iznad 30

U pogledu komplikacija i posledica važno je, koji deo tela je najviše zaokupljen viškom, na osnovu toga razlikujemo gojaznost tipa jabuke, koja se izražava najviše oko stomaka, i koja je u pogledu posledica opasnija. Povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti, povećanja nivoa holesterola. Gojaznost tipa kruške uzrokuje u prvom redu taloženje masnoća na zadnjici, butinama i kukovima, a zajedno sa time povećava se rizik nastajanja proširenih vena, bolesti nogu i kičme, smetnji u odvodu limfne tečnosti, nastajanja celulita. Postoji jednostavan način merenja za utvrđenje rizika kardiovaskularnih bolesti nezavisno od visinePrema tome ukoliko je kod muškarca opseg struka iznad 94 cm, tad je rizik umeren, a iznad 104 cm rizik je visok. Kod žena iznad 80 cm rizik je umeren, a iznad 88 govorimo o izraženom riziku. U Evropi je pojava opšte gojaznosti (50%) te centralne, trbušne gojaznosti (66%) najviša u Mađarskoj. Pogledajmo posledice prekomerne težine u pogledu pojedinih organa.

KARDIOVASKULARNI SISTEM
Povećava se opterećenje srca, potrošnja kiseonika, srce se uvećava, udvostručuje se šansa nastanka prestanka rada srca, dolazi do smetnji kod disanja, raste krvni pritisak, kao i nivo krvnog šećera te holesterola, povećava se rizik nastajanja ateroskleroze.

VISOK KRVNI PRITISAK
Češći je kod gojaznih osoba, u 17% slučajeva u pozadini dokazano stoji gojaznost.

DISAJNI SISTEM
Disanje traži više energije zbog povećanja masnog tkiva na stomaku i grudnom košu. Pogoršava se snabdevanje kiseonikom, dolazi do smetnji kod disanja, tokom spavanja 

dolazi do zastoja disanja i hrkanja.

BOLESTI TUMORA
45% tumora na probavnom traktu posledica su pojedene hrane.Kod muškaraca češći su tumori na debelom crevu i prostati, a kod žena tumor na žuči i žučnom kanalu, tumor 
dojke, jajnika, materice.

KOŽNE BOLESTI
Gljivice na nogama, na često priljubljenim mestima dolazi do gnojnih upala.

OŠTEĆENjE PROBAVNOG TRAKTA
Bolovi u stomaku, probavne smetnje, višak kiseline, podrigivanje, naduvanost, kila, zamašćena jetra, pogoršanje rada jetre, žučni kamenac, upala žuči.

ŠEĆERNA BOLEST
Povećava se nivo krvnog šećera i proizvodnja insulina, ćelije koje proizvode insulin zamaraju se. Imeđu 1995-2010. broj šećernih bolesnika povećao se sa 100 miliona na 215 miliona. Rizik nastanka šećerne bolesti za 42 puta je veći kod osoba sa BMI indeksom iznad 30.
Kod gojaznih dijabetičara svaki kilogram izgubljene telesne težine znači 3-4 meseca duži životni vek.

POREMEĆAJI HORMONSKOG SISTEMA
Poremećaj menstrualnog ciklusa, smanjuje se verovatnoća oplođenja, a povećava rizik pobačaja, češće su komplikacije prilikom porođaja, veći rizik nastanka ciste na jajniku.

POTEŠKOĆE NA ORGANIMA ZA KRETANjE
Bolovi u kukovima, kolenima, deformacije kičme, zglobne upale, trošenje hrskavice, degenerativne deformacije... Sve to vodi do pogoršanja pokretljivosti i dodatnog gojenja.

PSIHIČKE SMETNjE
Osećaj manje vrednosti. žene, koje su između svoje 16. i 24. godine bile gojazne kraće su vreme pohađale školu, imale manju šansu za udaju, imaju lošije radno mesto, manju platu.

65% osoba sa prekomernom težinom (BMI > 27) pati od najmanje jedne hronične bolesti, a 27% od dve ili više bolesti, čiji se broj rastom kilograma povećava.

ZDRAVA ISHRANA REDOVNA FIZIČKA AKTIVNOST

NEPUŠAČKI ŽIVOT

ZA 80% SE SMANjUJE POJAVA                   ZA 40% SE SMANjUJE POJAVA
                              srčanog udara                                                zloćudnih tumora
                            moždanog udara
                        šećerne bolesti tipa 2

Čini se, da se rezultat i u slučaju dijete postiže samo izradom programa za svaku osobu posebno.

Sastavni deo toga čini:

1. Zdrava ishrana primenjena pojedincu, kojoj prethodi snimanje aktuelnog stanja. Važno je ukazati na prekomernosti (i u količinskom i u kvalitetnom smislu), preurediti ishranu u skladu sa načinom života, dnevnim aktivnostima, opterećenosti. Po mogućnosti ne dajimo gotov jelovnik, bolje recimo ili napišimo, šta dotični može jesti, a šta ne: dajmo ideje. Zamolimo ga, da vodi dnevnik ishrane, kako bi na vreme primetili greške. Nastojmo anulirati nedostatke, dopunimo odgovarajuće materije.

2. Uzimanje kvalitetnih dijetetskih komplemenata

3. Redovna fizička aktivnost + odstranjivanje otrovnih materija (infrasauna, fiskultura, šetanje, vožnja bicikla, rekreacija)

4. Psihička potpora-Dobro je, ako je u okruženju i još neko na dijeti, u motivisanom 
okruženju lakše se mršavi i lakše je pridržavati se ponekad teških pravila. Neophodna je redovna kontrola.

5. Intervencija lekovima i hirurški zahvat – umesto ovih po mom mišljenju važniji su odgovarajući stručni nadzor i alternativni načini lečenja.

Želim da doprinesem tome, da program dijete ne bude jedan neuspešni pokušaj više, nego da postane doživljaj povezan zdravljem, trajnom i uspešnom promenom načina života, zato o 

prve tri tačke govorimo malo opširnije!

1. Kvalitetne hranjive materije obezbeđuju organizmu energiju, potrebne su za rad vitalnih funkcija i zaštitnog sistema tela.Dnevno valja unositi masti, belančevine, ugljene hidrate, 

vitamine, minerale, mikrominerale, bioflavonoide, ali nije svejedno u kakvom razmeru, kog kvaliteta, i u kom obliku hrane. Važno je dnevno redovno unositi one hranjive materije, koje 
organizam nije u stanju da skladišti. Takve su belančevine, voda, vitamini topivi u vodi.

Masti služe vitalnim funkcijama organizma. Energetski su izvor, graditelji nerava. Podmazuju kožu, štite je od isušenja, a štite nas i od hlađenja. Prenose vitamine topive u masti, ali su neophodni i za proizvodnju žučnih kiselina te hormona. Ne bojmo se masti! Umesto zasićenih masti, jedimo više veoma zdrave nezasićene masti tipa omega-3 i omega-9! Ove masti naše telo ne ume da proizvode, zato je njihovo unošenje isto toliko važno, koliko i unošenje vitamina.

Belančevine su gradirelji tela. Imuni sistem, kosa, nervi, mišići građeni su od aminokiselina, ali naše telo od njih gradi i hormone, enzime. Od 22 aminokiseline 8 su esencijalne, znači organizam ne ume da ih proizvede, zato njihov nedostatak treba nadoknaditi preko ishrane.
Unete belančevine organizam prvo rastvara na njihove sastavne delove, zatim ih pregrađuje u sopstvene belančevine. Energiju potrebnu za taj proces oslobađa sagorevanjem masti.
Mnoge dijete uzrokuju nedostatak belančevina, a u tom slučaju organizam počinje da razgrađuje sopstvene nervne i mišićne belančevine. Kosa opada, nokti pucaju, razdražljivost je izraženija, nastaju poremećaji u nervnim funkcijama.

Ugljeni hidrati su takođe veoma važni, ali ne preporučuje se prosti šećer, koji lako apsorbuje, bolje je koristiti „dobar šećer“ preko povrća, voća i neoljuštenih semenki! Ove vrste šećera ne štete bubrezima, jetri, korisni su za creva, ne opterećuju stomak. Snižavaju nivo holesterola, normalizuju metabolizam, a pošto spora apsorpcija ugljenih hidrata stabilizuje nivo krvnog šećera, ublažavaju i osećaj gladi! Brzo apsorbovani šećer uzrokuje nagli porast krvnog šećera, šta pak primorava pankreas na proizvodnju mnogo insulina. 
Ćelije nakon izvesnog vremena postaju neosetljive na nivo insulina, a zbog stalne promene nivoa krvnog šećera osećaj gladi se povećava, šta dovodi do unošenja suvišnih kalorija. Veoma je važno unošenje odgovarajuće količine kvalitetne tečnosti, naime sagorevanje masnoće i odstranjivanje otrovnih materija nije moguće bez tečnosti! 
Minimalna količina tečnosti tokom dijete je 2,5-3 litre dnevno.

2.Mineralni dijetetski komplementi

Unošenje vitamina C u velikim količinama je veoma važno. Efikasno sagoreva masti, veže slobodne radikale, jača imuni sistem. Zateže kožu, jača vezna tkiva.
Kalcijum je dobar sagorevač masti, aktivira probavne enzime. 
Magnezijum je takođe učinkovit prilikom mršavljenja. Ima važnu ulogu u održavanju odgovarajućeg rada i uravnoteženosti nerava i mišića, učestvuje u obezbeđenju odgovarajućeg snabdevanja ćelija kiseonikom, na taj način i u sagorevanju masti. Veoma je važan jodov efekat normalizovanja probave - u njegovom nedostatku vitalne funkcije se usporavaju.
Treba obratiti pažnju i na unošenje hroma u obliku hrompolikonata. Ovaj vitalno važan mikroelemenat učestvuje u probavi šećera, u metabolizmu belančevina i masti. Kod starijih osoba sprečava gubitak kalcijuma iz kostiju, unapređuje ugradnju belančevina. Jača insulinov učinak, zato je i manje insulina dovoljno za obezbeđenje pravilnog nivoa krvnog šećera, a ne zamaraju se toliko ni ćelije koje proizvode insulin. Hrom normalizuje nivo krvnog šećera, na taj način i osećaj gladi, smanjuje apetit a usporava i starenje.
Unošenje dovoljne količine vlakana je takođe veoma važno. U crevima vežu vodu, uvećaju se i na taj način daju osećaj sitosti, smanjuju apetit. Efikasno vezuju otrovne materije, upijaju 
bakterijske otrove, smanjuju mogućnost nastanka upale creva. Ubrzavaju izlučenje žuči, smanjuju nivo holesterola, izvrsni su balastni materijali, ubrzavaju rad creva.Tokom dijete potrebni su i komplementi koji sadrže prebiotike i probiotičke bakterije potrebne za održavanje normalne crevne flore.

3.Fiskultura

Sport je efikasan sagorevač masti. Jača izdrživost, mišiće, poboljšava krvotok, efikasan je protiv stresa, ublažava depresiju. Preko sporta postaje efikasnija apsorpcija glukoze na ćelijskom nivou, na taj način potrebno je manje insulina, i naravno odvlači pažnju od sadržaja frižidera.Plan treninga valja sastaviti za svaku osobu posebno, pažljivo uzimajući u obzir telesnu težinu, ortopedske rizike, polazno fizičko stanje, eventualne bolesti, zglobne probleme i mogućnosti. Navedena sredstva zajednički daju dobre rezultate!

                                                                                                                         dr Edit Reves
                                                                                                                      soaring menadžer, 
                                                                                                           predsednik Stručnog lekarskog 
                                                                                                           kolegijuma Forever Mađarske




Mirela Vujanović
Independent Distributor
ID 360000158781

 064 254 36 93
mirelavujanovic@yahoo.com


                                                                                        
Check it out at 
https://www.foreverliving.com/marketing/joinnow/applicationForm.doaction=display&store=USA&distribID=360000158781&langID=en

Check it out at       http://www.foreverliving.com?store=USA&distribID=360000158781





































Нема коментара:

Постави коментар