понедељак, 7. април 2014.

Zaštita nervnog sistema

                              

Preventivu nervnog 
sistema započnimo 
uređenjem probavnog!
Jedimo kvalitetno povrće nabavljeno iz proverenog izvora! 
To dopunimo sokom 
aloje, koja doduše kod 
nas ne rađa, međutim 
možemo da je nabavimo u prirodnom obliku!
Netaknutost crevne flore ili njen povratak u originalno stanje je potreban, jer u tom slučaju, naime na taj način obezbeđujemo 
celovitost apsorpcione površine.

U zelenim biljkama se skriva „život”. Pirika, zeleni ječam i lucerka snabdevaju telo energijom, i na taj način poboljšavaju snabdevanje kiseonikom i tako regulišu probavu. Sok aloje, zelene biljke, te preparati za zaštitu crevne flore, omogućuju efikasniju apsorpciju vitamina i mikrominerala iz hrane, i na taj način unapređuju rad nervnog sistema.


Koji su simptomi na koje treba pripaziti?

PREVENCIJA SIMPTOMA KARDIOVASKULARNOG SISTEMA

Po statistici WHO (Svetske zdravstvene organizacije) 50% stanovništva umire od kardiovaskularnih bolesti. Uzročnik u 51% slučajeva je visok krvni pritisak, u 61% prevelika telesna težina, a u 57% povišen nivo holesterola. Sve to delimično utiče i na nervni sistem, međutim, simptomi se ublažavaju kvalitetnom ishranom ili se čak sprečava nastanak 
bolesti.Ukoliko uzmemo u obzir gore navedeno, već 
znamo šta da učinimo: zaštitićemo nervni sistem ukoliko jedemo namirnice sa malo ugljenih hidrata. Tu u prvom redu mislimo na namirnice koje nam nisu potrebne u svakodnevnoj ishrani, naprimer slatkiše, kolače. U današnje vreme unosimo veliku količinu masnih jela (zasićene masne kiseline). Ukoliko promenimo način ishrane, pa u većem obimu jedemo hranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama, poput morske ribe, lososa, makrele itd., pomažemo u zaštiti krvnih sudova. Nezasićene kiseline svrstavamo u poznate grupe Omega3, Omega6, Omega9. Sve su nam potrebne, međutim treba da obratimo pažnju na odgovarajuću razmeru. Lako dolazimo do Omega6 iz kukuruznog i suncokretovog ulja ili margarina. Važno je da unosimo masne kiseline Omega3 i Omega9, jer dobrom razmerom štitimo kardiovaskularni sistem. Omega3 štiti zidove vena od taloženja masti, sprečava nastanak ugrušaka, smanjuje ukupni nivo holesterola, količinu LDL-a i triglicerida, reguliše pritisak.
Ne shvatajmo olako činjenicu: „Malo mi je povišen pritisak, ali mi je dobro”! Fluktaciju krvnog pritiska možemo sprečiti zaštitom venskih zidova, a za to je prvoklasno sredstvo beli luk. Zdravi ljudi treba da ga jedu svakog dana! Ukoliko nam to dnevni raspored ili stomak ne 
dozvoljavaju, tada odaberimo dobro apsorbujući, efikasni preparat koji ne prouzrokuje poteškoće, a koji eventualno sadrži i beli luk. Ukoliko je stvar ozbiljnija, pa je pritisak već 
trajno visok, uz beli luk vredi uzimati i ekstrakt timijana.

Češto se ukazuje potreba i za zaštitom najtanjih žila
i nervnih ćelija. Kvalitetni preparat od gingko bilobe 
poboljšava snabdevenost ćelija kiseonikom, smanjuje 
arterijske grčeve, poboljšava krvotok tankih žila. Gingko 
biloba uz gljivice reiši, fo-ti odnosno šizandra znači 
hranu za nerve, koja sprečava ili smanjuje poremećaje memorije,staračku demenciju i poremećaj krvotoka kapilara.Ovakva kombinacija štiti i krvne pločice, 
pomaže pri regulisanju nivoa holesterola. Slepljivanje krvnih pločica sprečavaju i koštice grožđa! Njihovim 
konzumiranjem sprečavamo nastanak krvnih ugrušaka i posledični poremećaj krvotoka.

Kao rezultat istraživanja provedenih u proteklim decenijama Q10 je dospeo na svoje mesto u svakodnevnoj ishrani. Nije na odmet znati koliko kardiovaskularni sistem, srce, a i nervni sistem imaju potrebu za Q10. Važno je sredstvo u prevenciji ateroskleroze. Reguliše krvni pritisak, unapređuje transport kiseonika, pa smo na taj način i uprkos poremećajima krvotoka sposobni da povećamo snabdevenost dotičnih područja kiseonikom. Uz kvalitetni Q10 istovremeno treba da uzimamo vitamin E, vitamin C, magnezijum i hrom koji smanjuju izraženost ateroskleroze. Navedene tvari pomažu da se ublaže simptomi embolije i tromboze. Ukoliko uz njih uzimamo i folnu kiselinu, vitamine B6 i B12, regulišemo i homocisteinski nivo tela, što opet štiti zidove krvnih sudova. 

Nivo holesterola treba da podesimo u normalne okvire. Ishrana siromašna ugljenim
hidratima uveliko doprinosi tome, ali pomažu i gore navedene spomenute biljke. Korisna materija koja štiti kapilare je L-Arginin. Ukoliko ga jedemo, nestaju problemi protoka krvi, poput simptoma „hladnih ruku, hladnih nogu”. Za eliminisanje tog problema nisam bila sposobna da preporučim lekarsku metodu bez nuspojava. Jedna od alternativnih metoda je 
uzimanje L-Arginina.

Šta da uradimo?

Jedimo povrće, a to dopunimo sokom aloje. Ukoliko smo upoznati sa rizičnim faktorom: šećernom bolešću, visokim krvnim pritiskom, gojaznošću, bolestima krvnih sudova itd., upotpunimo ishranu namirnicama koje štite zidove vena i doprinose vraćanju u normalu funkcije tela. Time osiguravamo očuvanje našeg zdravlja.

Glavobolja

Svaki čovek je već nekad pretrpeo glavobolju. Neko je imao jednom u životu, ali ima i onih koji pate od nje iz nedelje u nedelju. Medicinska istraživanja traže rešenje, na koji način da se kod dece i odraslih spreči nastanak glavobolje ili ukoliko je već izražena, na koji način da se 
eliminišu stanja kad nema degeneracija organa (tumor, visok pritisak, kardiovaskularni poremećaji).

Glavobolja svakako zahteva ispitivanje. Uprkos tome u pozadini neprijatnih, a često veoma ozbiljnih glavobolja, samo u 3-6% slučajeva nailazimo na degeneracije nervnog sistema.

Učestalost glavobolja nazvanih imenima poput: migrena, klaster ili tenziona glavobolja mogu da se ublaže unošenjem 2,5-3 litre čiste vode dnevno. U velikom broju slučajeva već to samo po sebi proređuje učestalost napada. Unošenje vode ne zamenjuju slatki napici, kafa ili
alkohol.

Cilj nam je prevencija glavobolje!


Dobijam dobre povratne informacije o zajedničkom uzimanju aloje i brusnice, a mnogo pomažu i u odstranjivanju otrova. Koristimo i matičnu mleč, koja usled visokog sadržaja vitamina C, E i B pomaže ublažavanju simptoma. Jača otpornost na stres, unosi mikrominerale, pa je izvrstan izvor energije.Gingko biloba i gljivice reiši sprečavaju gubitak tečnosti nervnog sistema, poboljšavaju snabdevenost kiseonikom i hranljivim meterijama. Unapređuju probavne procese i pomažu pri proizvodnji energije. Namirnice bogate Omega3 i Omega6 izvrsne su za ublažavanje glavobolje i povećanje praga opterećenja.Ne zaboravimo ni minerale! Kalcijum i magnezijum, odnosno svi mikrominerali pomažu pri prenosu nadržaja, pa i kiseonika u nervnom sistemu, a unapređuju i metabolizam.

Sojin lecitin zajedno sa Q10, odnosno magnezijumom,
doprinose poboljšanju snabdevenosti kiseonikom, kao 
i održavanju procesa proizvodnje energije. Njihovo 
zajedničko unošenje skraćuje trajanje glavobolje, a i 
napadi postaju ređi. Kontinuirano uzimanje L-Arginina 
može da spreči nastanak glavobolje.
Bezbroj puta smo iskusili kako stres, užurbani način života 
prouzrokuje ukočenost vratnih mišića. Ukoliko takvo 
stanje postane trajno, ono može produžiti ili čak pogoršati 
simptome glavobolje! U takvim slučajevima delotvorni su 
gimnastika, masaža i kreme za opuštanje mišića.

Važni koraci:
Pripazimo na unošenje tečnosti, krećimo se redovno! 
Obogatimo našu ishranu biljkama i materijama koje štite 
kardiovaskularni i nervni sistem, i hranljivim materijama 
bogatim vitaminom B!
   

  dr Maria Fabian
menadžer, 
specijalista neurologije

















Нема коментара:

Постави коментар